Od pokoleń grzyby lecznicze odgrywają niezwykle istotną rolę w ludowej medycynie chińskiej. Ich różnorodne odmiany mają za zadanie dostarczać energii, wspomagać koncentrację oraz działanie uspokajające. Obecnie wiele chińskich grzybów znalazło zastosowanie nie tylko w tradycyjnej medycynie, ale także w współczesnej praktyce lekarskiej. Niektóre z tych grzybów są również wykorzystywane jako składniki, które zawierają suplementy diety. Grzyby witalne stają się składnikami licznych leków i preparatów, które wspierają zdrowie ludzi każdego dnia.
Rodzaje grzybów chińskich
Wśród chińskich grzybów można wyróżnić wiele różnych odmian, z których każda posiada unikalne właściwości. Wszystkie one charakteryzują się niską zawartością kalorii i w większości składają się z wody. Oprócz tego, są one bogate w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, potas, fosfor, mangan, krzem i siarka. Do najbardziej znanych chińskich grzybów leczniczych należą:
Reishi
Jest nazywany “rośliną duchową” lub “grzybem nieśmiertelności”. W Chinach uznawany jest za naturalny afrodyzjak i lek. Stanowią one doskonałe uzupełnienie diety dla osób o osłabionej odporności i braku energii. Dodatkowo, grzyby reishi dodają energii i wspierają walkę z wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do uszkodzeń w organizmie.
Shiitake
Kolejnym popularnym chińskim grzybem leczniczym są shiitake. Ze względu na swoje właściwości, często określane są jako “eliksir życia”. Shiitake zawierają lentinan, substancję o działaniu przeciwnowotworowym, oraz obniżają poziom złego cholesterolu (LDL). Regularne spożywanie shiitake może również pomóc w walce z cukrzycą, zmniejszyć ryzyko otyłości i wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego.
Maitake
Grzyby maitake są jadalnymi grzybami rozkładającymi drzewa. Choć występują przede wszystkim w półkuli północnej, są one szeroko rozpoznawalne w Azji. Maitake wykazują wiele korzystnych właściwości, takich jak obniżanie ciśnienia krwi, poprawa profilu lipidowego, działanie przeciwnowotworowe, regulacja glikemii, ochrona trzustki, poprawa funkcjonowania układu odpornościowego oraz wspomaganie kontroli wagi.
Cordyceps
Cordyceps to pasożytniczy grzyb, którego zastosowanie w medycynie chińskiej sięga wieków. Jego cenne właściwości obejmują neutralizację wolnych rodników, które mogą powodować szkody w organizmie. Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki posiadające niesparowany elektron. Cordyceps łagodzi również stany zapalne i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, może być stosowany jako substancja łagodząca zmęczenie i stres oraz dodająca energii.
Chińskie grzyby lecznicze – właściwości
Grzyby chińskie są uznawane za adaptogeny, czyli substancje, które zwiększają zdolność organizmu do adaptacji. Dzięki nim organizm staje się bardziej odporny na stres i inne czynniki negatywnie wpływające na jego funkcjonowanie. Stosowanie leczniczych grzybów chińskich może poprawić funkcjonowanie wielu narządów i układów w organizmie, pomóc w redukcji stresu i zmęczenia oraz zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Dlatego też warto zainteresować się tymi skarbami natury i wykorzystać je dla dobra naszego zdrowia.